Vrij van toegevoegde suiker, hoe zit dat nou?


Op Facebook zie je het vaak voorbij komen: vrij van toegevoegde suiker. Wat houdt dat precies in? Zitten er helemaal geen suikers in? Zijn ze alleen van nature aanwezig? En hoe zit het dan met die dadels? Voor de duidelijkheid deze blog voor jullie waarin hopelijk al jullie vragen beantwoord worden!

Als diehard fans van Bites & Pie weten jullie natuurlijk al dat ik geen gebruik maak van ‘gezonde’ zoetstoffen zoals kokosbloesemsuiker, agave siroop, honing, palmsuiker, rietsuiker, andere siropen en noem maar op. Wat de taartjes zoet maakt, komt onbewerkt uit de natuur: vers fruit en verse dadels. Je krijgt dus wel suiker binnen als je een taartje eet, de van nature aanwezige suikers. Het overgrote deel van de suiker komt van de dadels. Hoeveel is dat precies in vergelijking met een traditioneel stuk taart? Laten we er hierbij voor het gemak vanuit gaan dat de verse dadels tellen als ‘toegevoegde suiker’.

 

We mogen ongeveer 5 theelepels (kristalsuiker = sacharose) per dag, wat gelijk staat aan 25 gram. Voor het lichaam maakt de bron van suiker niet uit; alle suikers worden uiteindelijk afgebroken tot glucose (dus ook de natuurlijke suikers!) en elke vorm van suiker levert ongeveer even veel calorieën. Maar tegenwoordig krijgen we veel meer dan 25 gram binnen, namelijk maar liefst gemiddeld 65 gram per dag! Dat mag best wat minder, vandaar dat ik ervoor gekozen heb om verder geen kunstmatige of zogenaamd gezondere zoetstoffen te gebruiken. En maakt dit verschil? Kijk even mee!

 

De verse dadels voegen gemiddeld 7,2 gram suiker toe (terwijl ze in principe van nature aanwezig zijn, snap je het nog?), gelijk aan ongeveer 2 suikerklontjes. Door de dadels krijg je 29% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ‘toegevoegde’ suiker binnen. Hoeveel suiker de dadels precies toevoegen verschilt per taartje. Voor de classic cheesecake en aardbeien cheesecake ligt dit bijvoorbeeld iets lager (onder het gemiddelde), terwijl de salted caramel en gevulde speculaas iets meer suiker bevatten, namelijk gemiddeld 3,5 suikerklontjes (=50%). Ter vergelijking, een traditioneel stuk taart van +/- 120 gram bevat gemiddeld 31,5 gram suiker, dat is maar liefst 9 suikerklontjes en 126% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suiker! Die keuze is snel gemaakt toch? :)

Kortom, een stuk taart van Bites & Pie bevat een stuk minder suiker dan traditionele taart. Daarnaast bevatten verse dadels ook veel kalium (goed voor de bloeddruk!) en vitamine C. De van nature aanwezige suikers uit fruit zijn in deze berekening niet meegenomen. Voor de framboos vanille, limoen cheesecake of classic cheesecake komt er nauwelijks suiker bij maar mango bevat bijvoorbeeld weer iets meer suiker. Daarnaast zijn fruit en dadels natuurlijke producten waardoor het suikergehalte niet altijd exact gelijk is. Maar vergeet ook zeker niet alle vitaminen en mineralen die in het fruit zitten!

Ondanks dat er geen extra toevoegde suiker in de taartjes zitten, krijgt je dus nog wel de van nature aanwezige suikers binnen, maar tegelijkertijd ook een stuk meer vitaminen en mineralen. En daar heeft je lichaam dus veel meer aan dan een lepeltje kristalsuiker! De hoeveelheid suiker blijft ruim binnen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid suiker en is een stuk minder in vergelijking met een stuk traditionele taart. En daarnaast, een beetje suiker binnen krijgen op een dag is zeker niet ongezond, zolang het maar binnen de grenzen blijft :)

You’re sweet enough already!

NB. Er wordt onderscheidt gemaakt dus toegevoegde suiker en van nature aanwezige suiker. Toegevoegde suiker is suiker die extra aan producten wordt toegevoegd om het zoeter te maken. Van nature aanwezige suiker is, zoals de naam al zegt, van nature aanwezig in producten, zoals melksuiker (lactose). Van toegevoegde suiker mogen we dus maar ongeveer 25 gram per dag, terwijl we in totaal 50-60 gram suiker mogen (dat is dus toegevoegde suiker + van nature aanwezige suiker). Dit is gelijk aan ~10% van de dagelijkse energie-inname.
In bovenstaande berekening zijn de dadels dus als 'toegevoegde suiker' gerekend. Ook de punt traditionele taart in zijn geheel is als toegevoegde suiker berekend om een vergelijking te maken. Deze bevat in feite ook alleen toegevoegde suiker.

Bronnen
-berekeningen gebaseerd op de NEVO tabel (RIVM) en vermelde voedingswaarden op verpakking
-https://www.suikerinfo.nl/consumptiecijfers

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

contact

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Ik hoor graag van je!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.