De (on)zin van het vitamine-infuus

De laatste tijd heb ik het een aantal keer voorbij zien komen op social media en in tijdschriften: het vitamine-infuus. Deze trend is overgewaaid uit Hollywood en vooral BN’ers lijken fan van deze methode te zijn om snel veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo zijn onder andere Vivian Reijs en Marie van de Ven fan van deze nieuwe methode om gezond te worden en te blijven. Lekker makkelijk en snel, maar is dat nou wel zo’n goed idee?

Wat is het?
Het vitamine infuus heeft een tijdje geleden zijn intrede in Nederland gemaakt en is in Hollywood al sinds 2012 populair. Sterren als Rihanna, Madonna en Rita Ora schijnen er graag gebruik van te maken en ook in Nederland zijn er een aantal BN’ers fan, waaronder Marie van de Ven, Vivian Reijs en Danielle Oerlemans. De bedoeling van het vitamine-infuus is om de tekorten die in het lichaam aanwezig zijn aan te vullen door middel van een infuus waarin precies zou zitten wat jij nodig hebt. Oorspronkelijk was deze methode bedoeld om mensen na een chemokuur te helpen herstellen, maar tegenwoordig wordt het dus ook toegepast om de vitamientjes weer even op pijl te krijgen, voor een anti-ageing of anti-kater effect (‘party girl drip’) en niet te vergeten ter preventie van ‘het griepje dat in de lucht hangt’, aldus Danielle Oerlemans. Klinkt iets te mooi om waar te zijn en daarom ben ik even op onderzoek uitgegaan.

 

Waarom zou je het doen?
Er zijn meerdere klinieken in Nederland die een behandeling als deze aanbieden. Na ongeveer een half uurtje en 200 euro armer sta je verkwikt weer buiten. De behandeling wordt op maat gemaakt, aan de hand van een intake gesprek en een bloedonderzoek, aangezien iedereen weer andere behoeftes heeft. Doordat de vitaminen meteen in het bloed terechtkomen, zou het effectiever zijn dan een vitaminensupplement. Dit is op zich waar, wanneer je een supplement neemt moet het eerst het maag-darm kanaal door alvorens het in je bloed terecht komt en zijn functie kan uitoefenen. Tijdens de reis door het maag-darmkanaal gaat vaak al een groot deel van de (werkzame) stof verloren. Dit wordt aangeduid met de term ‘biobeschikbaarheid’. In andere woorden: hoeveel van de stof komt er uiteindelijk op de plek terecht waar het iets nuttigs kan doen? Vaak wordt er ook mee bedoeld: hoeveel van de stof wordt uiteindelijk opgenomen in het bloed? Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een infuus is de biobeschikbaarheid dus 100%. Het hoeft het maagdarmkanaal niet door en alles is meteen opgenomen. De hoeveelheden vitaminen die via het infuus worden toegediend zijn (expres) veel hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Volgens Dr. Don is dit ‘alleen om tekorten te voorkomen’1. Samenvattend, binnen een half uurtje krijg je een op maat gemaakte, effectieve behandeling waarin de tekorten worden aangevuld en je meer dan genoeg vitaminen in je lijf hebt om er weer even tegen te kunnen. So far so good, right?

 

Is dat een goed idee?
Er bestaan twee soorten vitaminen: vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en wateroplosbare vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12 en vitamine C). Over het algemeen scheidt je een te veel aan wateroplosbare vitaminen uit via de nieren (je plast ze uit), omdat je lichaam deze niet goed kan opslaan. Een uitzondering is vitamine B12. De vet oplosbare vitaminen kan het lichaam wel opslaan en de hoeveelheid kan dus opbouwen in het lichaam. Natuurlijk is het belangrijk om vitaminetekorten te voorkomen, want niemand zit te wachten op Beri Beri of scheurbuik, maar hebben we daar een vitamine-infuus nodig of kunnen we ook gewoon af en toe een appel of een peer eten? Voor de hoeveelheid vitaminen die jij dagelijks nodig hebt, bestaan richtlijnen (ADH) opgesteld door de Gezondheidsraad. Deze gelden voor gezonde mensen en helpen je om gezond te blijven. Een vitaminetekort moet voorkomen zien te worden, maar ook een -overschot. Beiden kunnen namelijk klachten opleveren. De hoeveelheden vitaminen die worden toegediend via het vitamine-infuus zijn veel hoger dan de ADH. Het lijkt erop dat hierbij voorbij wordt gegaan aan het feit dat een vitamine gezond is (in een normale hoeveelheid) dit niet wil zeggen dat dit nog steeds zo is in een veel grotere hoeveelheid. Paracelsus zei al: de dosis maakt het vergif. Zelfs water is giftig in een bepaalde hoeveelheid! En dus ook vitaminen. Wanneer je te hoge concentraties van vitaminen in je lichaam hebt, en voornamelijk van de vet oplosbare vitaminen omdat je lichaam deze kan opslaan, kunnen er zelfs nadelige effecten optreden. Een overdosis van vitamine A kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn en/of oogafwijkingen. Een te veel aan wateroplosbare vitaminen plas je overigens gewoon weer uit. Wat is dan het nut van een infuus met hoge concentraties vitaminen?

Daarnaast, wanneer je dezelfde hoeveelheden als in het vitamine-infuus binnen zou krijgen via supplementen, zou je maagdarmklachten kunnen ontwikkelen, zoals op de website van Dr. Don vermeld staat. Deze maagdarmklachten worden dus omzeild door de vitaminen meteen in de bloedbaan te injecteren. Het feit dat een hoge dosis vitamine C bijvoorbeeld maagdamklachten kan veroorzaken is omdat het lichaam blijkbaar niet gemaakt is om zo’n grote hoeveelheid in één keer binnen te krijgen. Waarom zou je dit willen omzeilen door via een infuus dezelfde hoeveelheid toe te dienen? Dit lijkt tegenstrijdig en vooral: onnatuurlijk.

 

Moet ik het ook doen?
Mensen die het geprobeerd hebben zeggen meteen een effect te merken. Ze voelen zich fitter en energiek. Maar, dit lijkt voornamelijk een korte termijn effect. Er is weinig bekend over de effecten op de lange termijn. De aanwezigheid van een effect op de korte termijn wil namelijk niet zeggen dat er automatisch ook een effect op de lange termijn is. Daarnaast is het mogelijk dat de waargenomen effecten worden veroorzaakt door een placebo effect. Dat wil zeggen dat alleen al het feit dat jij denkt dat een vitamine infuus je beter zal doen voelen, dit ook daadwerkelijk gebeurd, bijvoorbeeld door een verbeterde bloedsomloop. Deze effecten kunnen heel sterk zijn! Om vast te stellen of een vitamine-infuus daadwerkelijk een effect heeft, zullen er kwalitatief goede wetenschappelijke studies uitgevoerd moeten worden. Deze zijn tot nu toe nog niet uitgevoerd. Kortom, voor de werkzaamheid van het vitamine-infuus is tot nu toe geen enkel wetenschappelijk bewijs. Moeten we met zijn allen aan het vitamine-infuus? Nee. Wat mij betreft niet! Eet je gewoon lekker gezond dan hoef je zeker niet honderden euro’s uit te geven aan een vitamine-infuus waarvan nog niet is aangetoond dat het werkt en wat eigenlijk ook hartstikke onnatuurlijk is. Situaties waarin een vitamine-infuus nuttig kan zijn, is bijvoorbeeld bij mensen die niet goed vitaminen kunnen opnemen of bij langdurige ziekte, waarvoor het vitamine-infuus ook oorspronkelijk was bedoeld. Laat de trends maar over aan de BN’ers, doen wij wel gewoon lekker normaal ;)

 

 

Liefs,

Nathalie

Reactie schrijven

Commentaren: 0

contact

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Ik hoor graag van je!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.